Pindakaas van Bakkerij Hartog

Wanneer je over de Wibautstraat fietst heb je vast wel eens de geur van versgebakken brood geroken. Waar komt deze geur vandaan? Het verhaal over de herkomst van pindakaas van Hartog begint bij Aagje uit Aartswoud en eindigt bij de beste bakker van Amsterdam.

Aagje Hartog ontving eind 1800 thuis in Aartswoud haar familie uit het ‘verre’ Amsterdam. Bij deze ontvangst serveerde zij het zelfgebakken boerenbrood. Haar familie was gelijk verkocht en kon maar één conclusie trekken: dit brood moest ook in Amsterdam te verkrijgen zijn! Met veel overtuigingskracht wist de familie Aagje over te halen om zich in Amsterdam te vestigen. De Amsterdamse Jordaan kreeg er een bakkerij bij – genaamd Bakkerij Hartog.

Ideaal was de locatie niet. De bakkerij zat op drie hoog en door een gebrek aan ruimte konden er slechts 12 broden op een dag gebakken worden. Daarom besloot Aagje de bakkerij in 1901 te verhuizen naar de Ruyschstraat 64. In 1984 werd er nog eenmaal voor gekozen om te verhuizen, echter dit keer slechts een paar panden verderop. De ambacht die Aagje in dit familiebedrijf heeft gestopt is tot vandaag de dag terug te zien. Aagje vond dat alleen de beste meel goed genoeg was en koos er daarom voor om deze niet uit de meelfabriek te halen maar zelf te malen. Vandaag de dag zie je de bakkerij nog steeds de maalderij waar het tarwe vermalen wordt tot volkoren meel. Dit ouderwetse proces zorgt ervoor dat de bakkerij de ingrediënten en smaak van het brood volledig zelf in de hand heeft volgens haar meer dan 100 jaar oude recept!

De overheerlijke volkoren broden komen ovenvers het beste tot hun recht en hiervoor zal je echt zelf een keer bij de bakkerij langs moeten gaan. De pindakaas die door deze zelfde bakkerij wordt gemaakt vind je terug in Mandje Mokum, zo heb je alvast iets lekker voor op brood!

volkorenbrood.nl